Mint azt már többször is említettük azért, hogy az edzésünknek meglegyen a kívánt eredménye, több fontos összetevőre is figyelnünk kell.

Túl későn eszünk edzés után. Az egyik legnagyobb hiba, ha nem pótoljuk az izmaink fejlődéséhez és regenerálódásához szükséges tápanyagokat időben. A legfontosabb a minőségi szénhidrát illetve fehérjebevitel lenne a legcélszerűbb. Edzés után izmainknak legfeljebb 40-60 múlva szükségük lesz egy gyorsan felszívódó fehérjére és szénhidrátra. Ha viszonylag sok mennyiségű zsírt viszünk be, az nagyban ronthat a helyzeten, mivel a zsír lassítja a tápanyagok felszívódását, így azok lassabban jutnak el izmainkhoz.

Az edzésünket megfelelően le kell vezetnünk. Ide tartozik az alapos nyújtás, ami elősegíti a vérkeringést így a tápanyagellátást is. A kardiótól nem kell tartanunk addig, amíg nem visszük azt túlzásba. Ugyanis a túlzott kardió edzés után csak izombontó hatással lesz ránk. Persze a legoptimálisabb az lenne, ha külön tudnánk választani a két edzést, és a kardiót legalább 5 órányi különbséggel végeznénk a súlyzós edzéstől.

A kevés pihenés is nagy befolyásoló tényező. Mivel izmaink pihenéskor illetve alváskor nőnek és regenerálódnak, így erre is nagyban oda kell figyelnünk. Egyértelműen ezt nem olyan könnyű megtenni, mint leírni, mivel nem mindnyájunk élete csak az edzés és a pihenés, de legalább addig pihenjünk, meg amíg nem ettünk edzés után.

Nagy hiba lehet, ha nem használjuk ki a táplálékkiegészítők adta lehetőségeket. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a megfelelően összeállított étrendnél kezdődik minden, de vannak olyan helyzetek, amikor egy fehérje vagy akár tömegnövelő sokkal hatásosabb tud lenni számunkra. Ha számunkra az izmaink növelése a cél, akkor mindenféleképpen érdemes egy minőségi gyors felszívódású fehérje izolátumot fogyasztanunk edzésünk után 20-30 perccel.