A testépítés egy olyan sport, ahol nélkülözhetetlen a következetesség. Mit is értünk ez alatt?

Általánosan elmondható, hogy mindnyájan fejlődni szeretnénk. Egyértelműen nem mindenkinek egy a célja, így különböző csoportokra lehet bontani az edzéssel foglalkozó embereket. Vannak, aki erősödni, fogyni, hízni, izmosodni akarnak, vagy egyszerűen kitartóbbak akarnak lenni. Egy közös van: mindenkinek van egy saját maga által kitűzött célja, amit el akar érni. Ez így van rendjén, mivel célok nélkül a fejlődés sem lehetséges igazán.

De hol jön a képletbe a számolás? A válasz nagyon egyszerű: mindenhol. Vegyünk néhány példát. Ha szeretnénk lediétázni és a felszínre hozni izmainkat, akkor bizony sokat kellesz számolgatnunk. Legfőképpen a diétánkat kitevő ételek kalória, fehérje, szénhidrát és zsírmennyiségét. Ezzel nyomon tudjuk követni, hogy mi az a mennyiség, amitől fogyunk, és mi az a mennyiség, ami nem elég a fogyáshoz. Így tudunk következetesek maradni, amivel nagyban megkönnyíthetjük a saját dolgunkat. Nem kellesz tippelni, hogy épp mennyit ehetünk, vagy mennyit kell pluszba kardióznunk.

Mi a helyzet, ha más a cél, például ha növekedni és erősödni szeretnénk? Mint azt már többször is említettük ez egy elég összetett sport, több fontos összetevőnek is illeszkednie kell egymáshoz, ahhoz, hogy eredményeket lássunk. Ha épp erősödni szeretnénk, de úgy érezzük, hogy falba ütköztünk, akkor ebben a helyzetben is a számolás nagyban megkönnyítheti dolgunkat. De mit is kéne számolni? Azért, hogy egy feladatban mondjuk fekvenyomásban erősödjünk nem elég csak lemennünk az edzőterembe és fekvenyomnunk ameddig csak bírunk. Túl fogjuk magunkat terhelni, nem jut elég idő a regenerálódásra stb. Ilyen esetben vezessünk egy naplót melybe leírjuk aznap épp mennyit és mit ettünk, mennyit és milyen minőségben aludtunk vagy épp hány nap telt el az utolsó edzésünk óta. Ha azt látjuk, hogy a teljesítményünk stagnál akkor csak a képletben lévő változókon kell alakítanunk és tovább kísérletezni addig, amíg el nem érjük azt, amit kitűztünk magunk elé.

Ugyanezek az elvek vonatkoznak bármire, ami ehhez a sporthoz kapcsolódik. Legyünk előrelátóak, következetesek és ne féljünk a változásoktól, hagyjuk el a kényelmet, valósítsuk meg vágyainkat!