C-vitamin
A C-vitamin, más néven aszkorbinsav az emberi szervezet számára egy alapvető, vízben oldódó vitamin, amely szükséges a növekedéshez és a fejlődéshez. Vízben oldódó vitamin mivolta miatt, a felesleges mennyiség, amelyet nem használ fel a szervezet a vizelettel távozik 24 órán belül.
A C-vitamin egy antioxidáns is. Az antioxidánsok olyan tápanyagok, amelyek blokkolják a szabad gyökök által, valamint a mérgező vegyületek és szennyező anyagok által okozott károkat.
Szükséges a növekedéshez és a test minden szövetének helyreállításához. Alapvető fontosságú a sebek gyógyulásához, valamint a csontok, fogak és porcok állapotának fenntartásához. Erősíti az érfalakat is. Meggátolja az öregedés okozta sejtkárosodást és csökkenti a stresszt.
Akár hétköznapi emberről beszélünk, akár sportolóról, mindenkinek szüksége van C-vitaminra, mivel erősíti az immunrendszert. A sportolók számára pedig a regenerálódás miatt is fontos.
Segít magasan tartani a tesztoszteron szintet, amely hozzájárul az edzések közbeni megfelelő teljesítmény nyújtásához.
Amennyiben nem látjuk el megfelelő mennyiségű C-vitaminnal a szervezetet, a következő tünetek léphetnek fel: száraz és töredezett haj, ínygyulladás, száraz és repedezett bőr, nehezebben gyógyuló sebek, anémia, ízületi fájdalom, orrvérzés, fertőzésekkel szemben gyengébb védekezőképesség.
A napi szükséges mennyiség a következőképpen alakul:
- 14-18 év közötti lányok esetén 65 mg / nap
- 14-18 év közötti fiúk esetén 75 mg / nap
- 19 éves kortól hölgyek esetén 75 mg / nap
- 19 éves kortól férfiak esetén 90 mg / nap
Fontos látni azt, hogy ezek minimális mennyiségek, amelyektől célszerű magasabb dózist alkalmazni. Amennyiben a minimális mennyiséget sem visszük be a szervezetbe, az hosszú távon komoly betegségek kialakulásához vezethet. Aktív életmódot folytató, fizikai munkát végző és aktív sporttevékenységet folytató emberek esetén a napi 500-3000 mg sem meglepő mennyiség. Mivel a C-vitamin vízben oldódik, ezért nem szabad elfelejteni megfelelő mennyiségű vizet fogyasztani.
Kiváló C-vitamin források: narancs, brokkoli, kivi, paradicsom, eper, ribizli, ananász, áfonya, mangó, görögdinnye, karfiol, kelbimbó.