A szuperételek olyan élelmiszerek, amelyek tápanyagban gazdagok, sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, ezek mellett tele vannak élelmi rosttal és antioxidánsokkal. Ilyen étel a Chia mag is, más néven azték zsálya (latinul Salvia Hispanica).
Tápértéke
Minden 100 grammja tartalmaz 455 kalóriát.
Fehérje |
16,54g |
Szénhidrát (80% élelmi rost) |
42,12g |
Zsírok összesen |
30,8g |
Telített zsírsavak |
3,2g |
Egyszeresen telítetlen zsírsavak |
2,1g |
Többszörösen telítetlen zsírsavak |
23,3g |
Omega-3 |
17 552 mg |
Omega-6 |
5 785 mg |
Jótékony egészségügyi hatásai
Rostok
Igen magas rosttartalma igen fontos szerepet tölt be az emésztési folyamatokban, de az átlagember nagyon keveset fogyaszt belőlük. Segít csökkenteni az éhségérzetet, tovább érezzük magunkat telítve, így kevesebbet eszünk a nap folyamán, ami egy diétában igen nagy segítség lehet. Ha szénhidrátos étkezésekkel fogyasztjuk, akkor lassítják annak felszívódását, így kisebb inzulinválaszra van szükségünk.
Omega-3 zsírsavak
Lényegesen nagyobb az omega-3 zsírsav tartalma, mint akár a lazacé. Ezek a zsírsavak fontos szerepet töltenek be a szív- és érrendszerünk védelmében. Jótékony hatással van az agyi funkciókra, így segíthet a stressz csökkentésében, javítja a mentális egészségünket.
Gazdag Alfa-liposav (ALA) forrás, ami egy esszenciális omega-3 zsírsav, melyet szervezetünk nem tud előállítani. Szabályozza vércukorszintünket, javítja sejtjeink glükóz (vércukor) felvételét. Továbbá növeli a szervezet energiamennyiségét, és erős antioxidáns hatással bír.
Fehérje
A chia mag megfelelő mennyiségben tartalmaz fehérjét, valamint a 20 esszenciális aminosavakból 18-at, ami egy igen kedvező arány. Fehérjetartalma hasonlít a mogyoróéhoz, viszont sokkal több zsírt tartalmaz.
Vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok
Leginkább a vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban (mikronutriensekben) emelkedik ki a többiek közül. Nagy mennyiségben található meg benne kalcium, foszfor, magnézium, cink, vas és réz is. A tejtől is sokkal több kalciumot, foszfort, kálium tartalmaz, ráadásul kevésbé köztudott, hogy a tejből szívódik fel a legkevésbé az emberi szervezetben a kalcium, ezért sokkal célszerűbb magvakból pótolni, ami ugye számos folyamatban részt vesz az izom működésében és a csontok sűrűségében. /Hiánya csontritkuláshoz vezethet/
Kiválóbb forrása a B-vitaminoknak, mint a gabonafélék vagy a zabpehely, így tökéletes lehet a glutén érzékenyeknek is. A B vitaminok nagy szerepet töltenek be az anyagcsere folyamatokban, valamint az idegek, a bőr, a szem, a haj, máj és agyi működésekben is.
Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően megvéd a szabad-gyökök káros hatásaival szemben, valamint késleltetik szervezetünk öregedését.
Fogyasztása
A chia mag íze tulajdonképpen semleges, így szinte minden étellel fogyaszthatjuk, keverhetjük salátákhoz, köretekhez, müzlihez, zabpehelyhez, fehérjeturmixokba vagy éppen süteményekbe. A napi ajánlott bevitel körülbelül 20-30g (1-2 evőkanálnyi).